Kuvassa toimitsija ja KSJT:n hallituksen jäsen Kiia Viitala (vas.) sekä toimitsija ja KSJT:n toimitsijavastaava Jenna Junkkarinen
Toimitsijatehtävät tarjoavat jääkiekon parissa työskentelyyn mainion tilaisuuden. KSJT vastaa alueen toimitsijatehtävien nimeämisestä Keski-Suomen alueella. Kerhomme toimitsija Kiia esittelee hänen näkökulmastansa toimitsijatyöskentelyn merkityksen hänelle. Jyväskylän yliopistossa terveystieteitä opiskeleva Kiia tekee toimitsijatehtäviä neljättä kautta jääkiekon parissa. Kiian polku toimitsijatehtäviin kävi pesäpallokenttien kautta. Hän on ollut pesäpallon seuratoiminnassa mukana pienestä pitäen ja yläkouluikäisenä hän jo piti tulostaulua pesäpallopeleissä. Kesälajin parissa on myös jääkiekkotoimitsijoita, jotka kannustivat Kiian jääkiekon pariin siitä huolimatta, että Kiia ei ollut aiemmin seurannut jääkiekkoa.
Mielenkiinto sekä uteliaisuus toivat Kiian jääkiekon pariin. Kiia kuvailee, kuinka hänet saa hallille tulemaan kerta toisensa jälkeen mahtava yhteisö ja lajitietämyksen kehittymisen kautta tuleva tunne itsensä kehittymisestä. Kiia mainitsee yhteistyön toimitsijoiden kesken sekä tuomarien kanssa olevan sujuvaa. Tehtävien tunnollisen suorittamisen sivussa yhteisössä on mukava koppikulttuuri, jossa on rentoa sekä huumoripitoista keskustelua.
Toimitsijatehtäviä on erilaisia. Esimerkiksi U20SM ottelussa on seitsemän eri toimitsijatehtävää. Heidän suorittamiin tehtäviin kuuluvat muun muassa tulospalvelun tekijä eli kirjuri, pelikellon käyttäjä, käsikello, rangaistusaition valvoja sekä eri pelitilastojen tekijät. Kiian mieluisin tehtävä on pääte eli pelikellon käyttäminen. Hän mainitsee, että päätteessä korostuu ottelun tarkkaavainen seuraaminen ja keskittymiskyky, jotta pelikello käynnistyy ja pysähtyy oikea-aikaisesti sekä tulostaululle merkitään ripeästi oikeat pelitapahtumat, kuten maalit ja rangaistukset. Toimitsijatehtävät kehittävät tiimityöskentelytaitoja ja sääntötuntemusta. Eri tehtävät tarjoavat monipuolisuutta osaamisen ja halukkuuden mukaan.
Tyypillisesti toimitsijoilla on keskimäärin 1–2 ottelua viikossa. Ottelumääriin vaikuttavat alueellamme pelattavien ottelujen määrä sekä omien aikataulujen yhteensopivuudesta otteluiden kanssa. Tyypillinen pelipäivä alkaa jäähallille saapumisella tuntia tai viimeistään puolta tuntia ennen ottelun alkamisaikaa riippuen tehtävästä. Tehtävien valmistelujen yhteydessä ja erätauoilla käydään yhteisöllistä keskustelua ottelun puhuttavista tapahtumista tai muuten vaan elämään liittyvistä ajankohtaisista asioista. Tämä luo rennon ja turvallisen ilmapiirin yhteisöömme. Ottelu kestää tyypillisesti noin kaksi tuntia, joten ottelupäivinä jäähallilla saa viettää noin kolme tuntia.
Toimitsijatehtäviin pääsee Jääkiekkoliiton koulutuksen käymällä ja liittymällä erotuomarikerhon jäseneksi. Seuraava jääkiekkoliiton valtakunnallinen etäkoulutus järjestetään lauantaina 16.11 klo 10–14. Kiia rohkaiseekin lähtemään ennakkoluulottomasti jääkiekkotoimitsijaksi, mikäli on intoa ja kiinnostusta lajia kohtaan. Toimitsijaksi ei vaadita luistelutaitoa eikä lajikokemusta. Alkuun tehtävissä on avustamassa kokeneempi toimitsija, joka kouluttaa tehtäviin turvallisessa ympäristössä. Lisätietoa sekä ohjeet ilmoittautumiseen https://www.ksjt.net/toimitsijaksi/.